Japonsko v jednom dni

Televize Fuji v pondělí oznámila svou spolupráci s filmovým režisérem Ridleym Scottem na projektu nazvaném Japonsko v jednom dni (Japan in a Day). Projekt vyzývá obyvatele Japonska, aby 11. března vzali do rukou videokamery a zachytili svůj den života v Japonsku přesně rok od ničivého zemětřesení v Touhoku a následné vlny tsunami. Svá videa budou lidé moct nahrávat na připravený YouTube kanál, kde jsou také dostupné podrobnější informace o projektu.

V oblastech postižených katastrofou bude rozdáno 200 videokamer, a již za 10 dní vstoupí celý projekt do své první fáze. Záběry z rozdaných kamer, stejně jako nahraná videa uživatelů a záběry od štábů televize Fuji, budou zpracovány do celovečerního filmu, jenž bude uveden v kinech po celém světě. Film bude s nejupřímnější soustrastí věnován těm, kteří ztratili své životy v neštěstí, které loni Japonsko postihlo, nebo na jeho následky dodnes trpí. Tvůrci chtějí výdělkem z filmu podpořit charitativní organizace.

Na konec je dobré podotknout, že celý projekt je inspirován dřívějším projektem Googlu Život v jednom dni, kdy 24. července 2010 lidé zachytili své životy po celém světě. Výsledný 95 minutový film, na němž se Ridley Scott také podílel, byl uveden v kinech po celém světě a nyní je zdarma ke zhlédnutí na YouTube.

Níže se můžete podívat na trailer k připravovanému filmu: