Seiyuu v ohrožení, od skandálu k útokům

Možná už jste někdy slyšeli kombinaci slov „seiyuu“ a „skandál“. Minimálně alespoň o skandálech spojených s Hirano Ayou, seiyuu, která se proslavila jako Haruhi či Konata, jste určitě zaslechnout mohli. Hirano Aya se neslavně proslavila svými neomalenými, někdy i urážlivými výroky na Twitteru, díky kterým si proti sobě obrátila řadu svých fanoušků, a vše završilo odhalení, že pravděpodobně spala se členy své kapely. Tomu se podle mě dá říkat skandál a dokážu pochopit, že se od ní spousta fanoušků odvrátila. Ale některé reakce na japonském fóru 2ch se pochopit nedají. Lidé ničí své sbírky, nadávají, jak jen to jde, atd. Tohle je ale také v podstatě jediný případ, kterému lze říkat opravdový skandál. Ale od začátku případu Hirano se objevila řada dalších různých odhalení, která seiyuu poškozují, a v poslední době se jejich frekvence dramaticky zvyšuje.

Jednoho dne se na 2chanu objevila purikura fotka Hanazawy Kany (22 let) z doby, kdy jí bylo asi 17, na které je společně s chlapcem zvaným Tatsuki, jenž se na ni lepí dostatečně na to, aby nenechal nikoho na pochybách, že byl jejím přítelem. Následoval samozřejmě vztek ze strany „fanoušků“ okupujících 2ch.

Co následovalo dál? Dle mého soudu neškodné odhalení, že Satou Satomi (Tainaka Ritsu, Shichijou Aria) má za sebou kariéru cosplayerky a tvůrce BL doujinshi. To myslím nikomu moc nevadilo, ale píši to sem, neboť to jeden člověk uvádí v jakémsi přehledu „událostí“.

Hidaka Rina (Last Order, Kashii Airi) byla další, jejíž historie byla odhalena. Upozorňovala na sebe svým vzhledem a na škole měla údajně spoustu vyznavačů, to jak z řad dívek, tak i z řad chlapců. Hlavní ovšem je, že byla údajně jakýmsi lídrem skupiny delikventů a jeden z této skupiny byl jejím přítelem. Na fotce, kterou můžete najít dole, je to ten nahoře uprostřed. Hidaka Rina teprve nedávno začala aktivně působit jako seiyuu, proto nebyla vlna negativních reakcí tak velká a nedostala se například ani na nechvalně proslulý anime bulvární server Sankaku Complex, ale značnou řadu fanoušků, kterých ještě nestihla posbírat moc, tím ztratila. Explicitní komentáře na 2ch by se daly shrnout tak, že špinavou děvku, co chodí s delikventama, nikdo nechce.

Velká katastrofa se stala, když se na 2ch dostala purikura fotka Taketatsu Ayany s Ishidou, který navštěvoval stejnou seiyuu školu, na níž stálo: „Po dlouhé době rande v Ikebukuro.“ Reakce 2ch byla minimálně na stejné úrovni jako reakce na skandály Hirano Ayi. Lidé začali ničit své sbírky s Ayanou, začali říkat, jaké je to tlusté prase, hnusná děvka a že jako seiyuu skončila. Někteří říkali, že bude namlouvat Haruhi, až se bude dělat třetí série. Hirano musí přeci nahradit seiyuu, která je taky vyřízená, kvůli skandálu. Komentáře, které mě ale štvaly asi nejvíce, byly ty, ve kterých stálo, že stejně jako seiyuu za nic nestála a že se dostala tam, kam se dostala, jen díky vzhledu, že má velká prsa a že všichni věřili, že je to neposkvrněné panenské stvoření. Ano, pro mnoho lidí je ideál idol seiyuu to, že vypadá jako anděl a že je panna. Ba ani jediný zápis v registrech vztahů by mít neměla, tedy nula přítelů na kontě. Na tom můžete vidět, jak zvrácené je uvažování řady lidí na 2ch. Na 2ch se vzápětí objevil někdo, kdo o sobě tvrdil, že je seiyuu, a říkal, že spousta seiyuu má přítele, že je to normální a že si taky chtějí užívat život různými způsoby. 2ch jednohlasně označil přispěvatele za samotnou Ayanu, ale žádný důkaz pro to není. Ani způsob projevu nepotvrzoval tuto domněnku.

Ayachi (Taketatsu Ayana) sice nepoužívá Twitter, ale používá službu Ameba Nau, což je něco na ten styl a je to provozované serverem, na kterém má Ayachi svůj blog. Po tomto odhalení byla zaplavena vemi nepěknými zprávami a dočasně svůj účet zablokovala. Teď už opět na Ameba Nau píše, ale změnila nastavení služby tak, že komentáře od ostatních uživatelů vidí jenom ona.

Tohle všechno byly nešťatné úniky a lidé, kteří jsou za ně zodpovědní, museli vědět, že tím daným seiyuu ublíží. Je smutné, že například ony purikura fotky se dostaly na internet, neboť to nemohl způsobit nikdo jiný, než přátelé lidí, co na těch fotkách jsou (pravděpodobně přátelé těch přítelů či oni samotní). Pořád se ale jedná o jakési vyhrabání reliktů z minulosti, které existují a určitě jich je mnohem víc, než bylo doposud odhaleno. Těžko říct, co k tomu lidi vede, možná opravdu jen chtějí oněm seiyuu ublížit, ale když se jim to dostane do ruky, tak je to nestojí moc úsilí a jsou jen jakýmisi zprostředkovateli. Co se stalo v uplynulých dnech už je ale akt na úplně jiné úrovni. To už není nic jiného než zločin. Stalking. Sám o sobě akt stalkingu by mně ani ostatním fanouškům moc nevadil, problémem ale je, k čemu byl využit. Ale hezky popořadě.

Před několika dny se na jednom blogu objevila zpráva, že seiyuu Tomatsu Haruka má vztah s kolegou z průmyslu, seiyuu Irinem Miyu. A autor článku k tomu předložil i „důkazy“. Jednalo se o fotky, na kterých byla zachycená Haruka a Irino, jak spolu tráví čas v Yokohamě den po tom, co tam oba měli koncert. Dokonce nahrál na Youtube i několik kratičkých videí, na kterých je vidět, jak se spolu baví při jídle, ale videa už nechalo Sony smazat. Nic ze záznamů nedokazuje, že spolu něco opravdu mají, pouze to, že spolu strávili den, což stačilo na vyprovokování bouřlivé reakce na 2ch. Značně díky nedostatečným důkazům ale nebyla tak velká jako ta, co měla přijít den poté.

Včera přišel agresor se zprávou na jiné úrovni, než byla ta předchozí. Terčem se stala další členka Sphere, nikdo jiný než Toyosaki Aki. Autor se divil, proč bydlí tak daleko od budovy agentury Music Ray’n, pod kterou patří, a od dalších členek Sphere, které údajně poprvé navštívily její, prý velký apartmán, na začátku letošního roku. Rozhodl se proto Aki sledovat a našel budovu, ve které bydlí. Na poštovních schránkách byly cedulky se jmény, ale Toyosaki tam nikde nestálo. Zkusil proto najít na schránkách nějaké jméno, které by mohlo mít s Aki spojitost, a našel příjmení Ooshima. Ooshima Tomohiro, zvaný Tom-H@ck, je skladatel/kytarista a autor několika skladeb z K-ON a také například OP a ED z podzimního anime Boku wa Tomodachi ga Sukunai. Stalker proto sledoval Aki znova a údajně se přesvědčil o tom, že po tom, co vešla do budovy, se rozsvítila světla v bytu pana Ooshimy, čímž potvrdil to, že Aki a Tom-H@ck žijí spolu. Jiný den zas viděl, jak z taxíku vystupuje člověk, co vypadá jako Tom-H@ck. Stalker přiložil i fotku schránky se jménem Ooshima a fotku Aki, údajně pořízenou v okolí. Fotku Aki mohl ale pořídit kdekoliv a schránku s jménem Ooshima taky, proto se nejedná v podstatě o nic než tvrzení se spoustou detailů. To ale nemění nic na reakci 2ch. Nebudu zde zabíhat do podrobností; řeknu jen to, že se objevily velmi explicitní a vulgární komentáře na 2ch a také na blogu Tom-H@cka, které se snaží popsat či se tázají na jejich společný život, zejména ten noční. V dalších komentářích se objevují slova, že Aki byla vlastně dost ošklivá a že je s ní konec. Nechybí ani ničení sbírek a oznámení o plánování sebevražd. Někteří, kterým to je jedno, se zas vyžívají v tom, že háží seiyuu otaku do jedné kupy s nálepkou „odporný hnus, který by měl zhynout“. Najdou se však i světlé výjimky, které se Aki zastávají.

Do teď lidé pouze něco vytahovali, aby seiyuu ublížili. Tentokrát někdo ale překročil hranici a začal vytvářet věci, kterým může seiyuu ublížit. Jinými slovy, podnikl útoky na seiyuu. To je odporné a taky děsivé. Těžko hádat, kdo může něco takového dělat. Tohle byla práce profesionálního stalkera anebo velmi zapáleného a zručného člověka, který jim chtěl ublížit. Existuje také teorie, že se jedná o profesionála najatého konkurencí z průmyslu, což je možná ještě děsivější varianta, než že to je čin, za kterým stojí nějaký jednotlivec. Nejdřív Haruka, pak Aki, obě člěnky Sphere, seiyuu idol skupiny, která je velmi populární. Pokud se ještě někdo ze Sphere stane obětí, bude se tahle teorie ještě více nabízet.

Těžko hádat, co se stane dál, a já raději ani nic takového hádat nechci. Tyto dva poslední případy překonaly všechny meze a kdo má rozum a nezačal nadávat na to, že Aki a Haruka mají nějaký život, toho to vyděsilo. Seiyuu stalking za účelem poškození jejich jména je novinka, která se nikdy neměla stát skutečností. A co že se s tím dá dělat a jak se tomu dá předejít? No, asi nijak, a to je smutné a děsivé. I kdyby zatkli člověka, který to provedl (stalking je i v Japonsku trestný čin), tak to na skutečnosti, že někomu ublížil, nic nezmění a klidně se po něm můžou objevit další odvážlivci, kteří se vydají v jeho stopách. Nezbývá než doufat, že se nic podobného již nestane a nikdo už nebude krmit obyvatele 2ch, kteří si říkají fanoušci, dalšími odhaleními. Vlastně jedna důležitá věc tady zbývá, a to, že skuteční fanoušci postižených seiyuu, ne ti, co se za ně vydávají, a pak jim vrazí kudlu do zad, jim musí zejména v takovýchto chvílích vyjádřit svoji přízeň a podporu.

AKTUALIZACE: Když se chtějí lidé na 2ch něco dozvědět, tak se tak stane. Jejich vynalézavost nezná meze a samozřejmě ani ty etické. Jednomu člověku se levným, nenáročným trikem podařilo s největší pravděpodobností potvrdit, že Aki a Tom-H@ck opravdu žijí spolu. Použil k tomu obyčejnou poštovní zásilku, ale doporučenou a trackovanou. Jako příjemce označil Ooshimu Tomohira a Toyosaki Aki, tudíž právě tyto dvě osoby musely při převzetí zásilky podepsat dokument o převzetí. Díky trackovacímu systému pak odesílatel zjistil, že zásilka úspěšně dorazila a byla převzata. Levný, legální, nýbrž velice podlý trik. Ale ze všeho nejvíce, až nechutně účinný.

Tom-H@ck smazal svůj poslední příspěvek na svém blogu, který byl zaplaven všelijakými komentáři a, pravděpodobně až následně, kompletně zakázal komentáře k příspěvkům na svém blogu. Jiné řešení u něj samozřejmě nepřipadalo v úvahu.