Leťte do Japonska na náklady japonské vlády

Jestliže plánujete cestu do Japonska, tak vězte, že zpáteční letenka vás bude stát nějakých 17 až 26 tisíc korun (v závislosti na aktuálních cenách, zvolených aerolinkách, počtech přestupů apod.). To není zrovna málo. Nyní se ale objevila šance, jak se tomuto výdaji vyhnout.

Japonské ministerstvo cestovního ruchu totiž přišlo se zajímavým řešením, jak pozvat zpět do země turisty a obnovit tak cestovní ruch, jenž byl značně poznamenám březnovým zemětřesením. Jedná se o investici ve výši 1,1 miliardy jenů (více než 260 miliónů Kč) do programu, kterým v roce 2012 hodlá zafinancovat letenky rovné desítky tisíc vybraných šťastlivců. Hlavním cílem tohoto programu jsou spokojení turisté, kteří budou dále šířit svoje zážitky z Japonska a vyvracet přetrvávající fámy o současné rizikovosti návštěvy této země.

Výběr bude probíhat na základě online žádostí, ve kterých zájemci rozepíší svůj cestovní plán. Bude-li daný plán posouzen jako vyhovující všem stanoveným kritériím, tak se jeho majitel dočká proplacení nákladů na letenku tam i zpátky. Žádosti podávat zatím ještě nelze, přičemž další informace by se dříve nebo později měly objevit na webu (momentálně poněkud přetíženém) Japonské národní turistické organizace.

EDIT: Bohužel musím všechny případné zájemce zklamat. I japonská vláda se rozhodla šetřit a peníze na tento program nakonec neuvolnila.