Co nás čeká v televizi na podzim

Tentokrát trochu se zpožděním, ale preview na podzimní sezónu je tady. Po vynechání některých kousků pro děti a velkého množství OAV a speciálů nám zbylo solidních 24 sérií. To je o jednu více, než kolik nám nabídlo letošní léto. Kvalitativně ale tato sezóna vydá za čtyřicet nových sérií. Kromě pokračování, která jdou na jistotu, jako třeba nová Ika Musume, Bakuman nebo třetí Shana, přichází i dost zajímavých nových projektů. Máme tady například dlouho očekávané Fate/Zero nebo 2chanem do oblak vynášené Boku wa Tomodachi ga Sukunai. Je tady i několik sérií, o kterých nevím, co si pořádně myslet, a jsem docela zvědavý, jestli mě překvapí v dobrém nebo zlém (Un-Go, nový Last Exile). Jisté je, že tohle bude velmi zajímavá sezóna.

Pokud najdete v seznamu nějakou chybu, překlep, případně budete chtít něco doplnit (anime, které mi uniklo a podobně), tak pište do komentářů. Nepište, prosím, jen o dětských anime, která vynechávám záměrně, protože nikoho, kdo už umí číst, nejspíše nezajímají. Také jsou vynechány různé jednorázové speciály, internetové pořady a krátké anime součásti jiných bloků. Pořadí jsem se tentokrát pokusil seřadit tak, aby šla anime za sebou podle toho, kdy se budou vysílat. Nahoře jsou ta, kterých se dočkáme dříve a dole ta, která se začnou vysílat později. Tyhle údaje se často ještě mění a upravují, takže pořadí nemusí sedět na sto procent.

Shinryaku!? Ika Musume
Druhá série Ika Musume je od stejného studia, Diomedea, i s téměř stejným obsazením jako první. Líbila-li se vám tedy původní řada, nejspíše tady není co řešit. Drobná změna se odehrála v režisérském křesle, které si ozkouší Yasutaka Yamamoto. Není ale třeba mít obavy, Tsutomu Mizushima z první řady na něj bude dohlížet. Vysílat se začne od 27. 9.
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
Upoutávka: YouTube
Články na Konatě: Oznámení
Bakuman. 2
Další druhá řada, která začne v podzimní sezóně. Anime zpracování mangy o tvorbě mangy… Na první pohled se to začíná trochu komplikovat. Příběh o aspirujících tvůrcích Mashiro a Takagim je jedna z mála mang časopisu Jump, co dokážu přečíst, aniž by se mi ježily vlasy na hlavě. Zatím víme jen to, že se bude vysílat od 1. října. Studio J.C. Staff z první řady ale nejspíše zůstane.
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
Články na Konatě: Oznámení
WORKING`!!
Řada druhých řad pokračuje. Tentokrát jde o dlouho očekávané pokračování komedie Working z prostředí obyčejné restaurace s ani zdaleka ne obyčejnými zaměstnanci. Studio A1 Pictures, které si od první řady střihlo práci hned na několika dalších zajímavých projektech (například AnoHana), se vrátí k animaci i této druhé řady. K projektu se ale nevrátí režisér Yoshimasa Hiraike a nahradí jej Atsushi Ootsuki. Vysílat se začne až v říjnu, ale první díl vypustili do éteru speciálně o měsíc dříve, 3. 9.
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
Upoutávka: YouTube, Oficiální stránky (různé trailery, větší množství)
Články na Konatě: Oznámení
Kyoukai Senjou no Horizon
Adaptace novel autora Minoru Kawakamiho na první pohled vypadala velmi lákavě. Po prvním traileru jsme ale v redakci zůstali lehce rozčarováni. O animaci od studia Sunrise bych velké obavy neměl, ale je otázka, jaká bude náplň. Režíruje Manabu Ono a vysílat se začne 2. 10.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube (1. ukázka), YouTube (2. ukázka)
Články na Konatě: Oznámení, promo video
C3 – C Cube
Anime podle novely. Hlavní hrdina jednoho dne dostane podivnou, těžkou zásilku, ze které se vyklube – ano, tušíte správně – nahatá holka. Čpí to stereotypem na dva hony daleko, tak alespoň doufejme, že to autoři vezmou s trochou nadsázky. To by se i mohlo stát, protože animace je z dílny společnosti Silver Link, která dělala například na Baka to Test sériích. Vysílat se začne 2. 10.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube (1. ukázka), YouTube (2. ukázka), Oficiální stránky
Články na Konatě: Oznámení
Maji de Watashi ni Koi Shinasai!!
Anime podle visual novely od Minato Softu, tvůrců Kimi ga Aruji de Shitsuji ga Ore de. Nejen, že jsou obě hry od stejné společnosti, mají navíc i stejného scénáristu. Dočkáme se tak zasazení do stejného světa jako Kimi ga Aruji. Hlavní hrdina je klasický eroge „šťastlivec“ obklopený harémem slečen. Problém je jen v tom, že všechny jsou nehorázně zběhlé v bojových uměních. Vysílat se začne 2. 10. a animuje studio Lerche.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube
Články na Konatě: Oznámení, trailer
Hunter x Hunter
Nová adaptace stejnojmenné mangy autora Yoshihiro Togashiho. Na předchozí anime adaptace by neměla brát ohled a vzít předlohu pěkně znovu od začátku. Režíruje Hiroshi Koujina a animaci udělá studio Madhouse. Vysílat se začne od 2. 10.
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
Upoutávka: YouTube
Články na Konatě: Oznámení
Phi Brain: Kami no Puzzle
Shounen. Hlavní hrdina, který je ve skutečnosti [vlož zajímavou vlastnost, o které hrdina zatím neví], bojuje [vlož podivný a zatím příliš neohraný způsob soutěže] se záporáckou organizací [vlož náhodně vygenerované jméno], kterou vede [vlož cool jméno cool geniálního záporáka, který nakonec s cool výrazem prohraje]. Vysílá se to o půl šesté odpoledne, co chcete vědět víc? Jediné, co tomu dává špetku naděje, je to, že jde o produkci NHK. Pokud jsem vás ještě neodradil, tak se začíná 2. 10.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube
Tamayura: Hitotose
Možná si ještě pamatujete 4-dílné OVA z podzimu 2010. Příběh vypráví každodenní příhody Fuu Sawatari, středoškolačky, která se nově přistěhovala do malého venkovského městečka. Anime nemá předlohu ani v manze, ani v knize. Jedná se o originální projekt. Těžko tedy říct, čeho se dočkáme v TV sérii. Zřejmě ale zůstane zachována uklidňující „daily-life-in-heaven“ atmosféra z OVA. Režíruje opět Jun’ichi Satou, animaci ale nově budou dělat TYO Animations. Vysílání začne 3. 10.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: Oficiální stránky (ukázka z Tamayura)
Články na Konatě: Oznámení
Fate / Zero
Anime zpracování novely Fate / Zero, která časově předchází událostem ve známém Fate / Stay night, se dočkáme 2. 10. Na animaci pracuje studio Ufotable a režii má pod taktovkou Ei Aoki. Určitou představu o tom, co můžete čekat, by vám mohla dát informace, že na původní novele pracoval Gen Urobuchi (scénář k Madoka Magica).
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube
Články na Konatě: Oznámení 1, Oznámení 2, Tématické spoty
Kimi to Boku
Anime zpracování stejnojmenné daily-life mangy o pětici přátel na střední škole. Všechny hlavní postavy jsou kluci, takže mám takové tušení, že tohle anime pro pány nebude. Nikde ale nic v tomto smyslu napsáno nebylo, takže to možná přece bude jen obvyklá daily life komedie. Animuje J.C. Staff a režíruje Mamoru Kanbe. Vysílat se začne 4. 10.
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
Upoutávka: Oficiální stránky
Chihayafuru
Ale tentokrát je to už jasné anime pro slečny. Předlohou je totiž shoujo manga a to ne jen tak ledajaká. Manga Chihayafuru vyhrála druhou Manga Taisho Award a 35. Kodansha Manga Award v kategorii shoujo. Hlavní hrdinkou je dívka jménem Chihaya, která se rozhodne stát se nejlepší hráčkou japonské básnické/karetní hry Hyakunin Isshu. Animuje studio Madhouse a režíruje Morio Asaka (Nana). Vysílání začne 5. 10.
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
Upoutávka: YouTube
Maken-ki!
Příběh o chlapci, který se dostane na poněkud neobvyklou školu plnou magie a prsatých slečen, ale sám přitom nemá (alespoň z počátku, nebo zdánlivě) o nic víc zvláštních schopností než Tonda z Horní dolní, jsme už někde slyšeli. Jako první se mi vybaví třeba předčasně uťatá manga Mx0 nebo Ve službách Nuly. Sami nejspíše dokážete doplnit mnoho dalších příkladů. Pokud vám ale podobné stereotypy (a fanservice) nevadí, nebo je i vyhledáváte, tak asi budete spokojeni. Animují AIC Spirits, režie Kouichi Oohata. Vysílat se bude od 5. 10.
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
Upoutávka: YouTube
Články na Konatě: Oznámení, promo video
Mashiro-iro Symphony: The Color of Lovers
Při pohledu na název nejspíše tušíte, že jde o adaptaci eroge. A taky že ano. Původní hra vypráví o chlapci jménem Uryuu Shingo, jehož škola se má brzy sloučit s jinou, doposud čistě dívčí školou. Shingo je vybrán jako jeden ze studentů, kteří s předstihem přejdou na dívčí školu, aby si tak tamější studentky snáze zvykly na budoucí koedukovaný systém. Animuje studio Manglobe pod taktovkou režiséra Eiji Suganuma. Vysílat se bude od 5. 10.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube
Články na Konatě: Oznámení
Persona 4 The Animation
Anime zpracování známé hry pro Playstation 2. Ve hře se hráč chopí Yu Narukamiho, který přijíždí do Inaba na roční pobyt. Ani se ve městě nestihne pořádně aklimatizovat a už se začínají dít zvláštní úkazy. Jako první je nalezeno mrtvé tělo žurnalistky a po několika dnech za podezřele stejných okolností i tělo studenta, jenž nalezl onu žurnalistku. K tomu všemu se ještě hlavní hrdina i se svými přáteli dostává do jiného světa, kde probudí svou personu. Animuje studio AIC A.S.T.A, režie Seiji Kishi. Vysílat se začne 7. 10.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube
Články na Konatě: Oznámení
Boku wa Tomodachi ga Sukunai
Rozhodně jedno z nejvíce očekávaných anime podzimní sezóny. Knihy, které anime adaptuje, jsou považovány za poslední dosud nezanimovanou perlu na poli japonských light novel. (A za sebe bych dodal, že právem.) V redakci jsme si jisti, že se toto anime bude někomu líbit. Jen zatím nevíme komu. Při dobré adaptaci novel očekávejte velkou dávku praštěného, někdy až lehce perverzního humoru. Při špatné adaptaci můžete čekat moeblob, ne nepodobný K-Onu, Yuru Yuri a podobným. Rozhodne se 7. 10. Animace AIC Build, režie Hisashi Saitou.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube
Články na Konatě: Oznámení, Upoutávka
Shakugan no Shana III
Shana po dlouhé době vstává z popela ve třetí a již finální řadě. I když můžeme občas slyšet hlasy, podle kterých měli raději už Shanu nechat spát a nevytahovat teď další anime, fanoušci se i tak nejspíše rádi podívají na další řadu. A to i když ji animuje opět J.C. Staff. Vysílat se začne 8. 10., režisér zůstal Takashi Watanabe.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube
Články na Konatě: Oznámení, oznámení poslední novely
Last Exile: Gin`yoku no Fam
Anime se starší sérií Last Exile sice sdílí název, ale ve výsledku by si od ní mělo vypůjčit jen místo děje, tedy svět Last Exilu. Půjde jinak o zcela nový příběh s odlišnými postavami. Animuje opět Gonzo a režíruje Kouichi Chigira. Vysílat se bude od 8. 10.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube
Články na Konatě: První náhled na design postav
Ben-to
Anime podle light novely autora s přezdívkou Asaura. Prvák na vyšší střední, You Satou, jednoho dne vejde do supermarketu, který má blízko koleje, a do oka mu padne napolovic zlevněné bentou. Když po něm ale šáhne, ztratí vědomí. Probudí se o něco později na zemi téhož obchodu, ale vysněné bentou je už prodané. Když se později snaží zjistit, co se stalo, dozví se od spolužačky Sen Yarizui o utkání, které se v tomto obchodě pořádá o zlevněné bentou a rozhodne se sám této soutěže zúčastnit. Animuje David Production a těšit se můžeme 9. 10.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube, Oficiální stránky
Články na Konatě: Oznámení
Kidou Senshi Gundam AGE
Pokud potřebujete představovat Gundamy, nejspíše jste na tuto stránku zabloudili omylem. O legendě jménem Gundam musel alespoň jedním uchem slyšet každý, kdo sleduje anime. Tato klasická (snad až kultovní?) série dostane tuto čtvrtletku nový přírůstek s přízviskem AGE. Animovat ji bude tradičně Sunrise, režírovat potom možná trochu překvapivě Susumu Yamaguchi. Vysílání začne 9. 10.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube
Články na Konatě: Oznámení a upoutávka
Mirai Nikki
Po OVA (které bylo de-facto spíše preview) z prosince minulého roku, se tato populární manga série autora Sakae Esuno konečně dočká zasloužené anime adaptace. Shounen manga o souboji majitelů zvláštních deníků, které ukazují část budoucnosti, vyniká především jednou z nejlepších yandere postav v historii – stalkerkou, která nemá k noži či sekeře nikdy moc daleko, Yuno Gasai. Stejně jako OVA i TV sérii animuje Asread a režíruje Naoto Hosoda. Krev začne téct 10. 10.
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
Upoutávka: YouTube (preview na OVA)
Články na Konatě: Oznámení
UN-GO
Zajímavě se tvářící série, o které se toho ale moc neví. Příběh by měl být založen na pracích japonského poválečného spisovatele Ango Sakaguchiho. Děj bude zasazen do Tokia blízké budoucnosti, ve kterém „poslední velký detektiv“ Shinjuurou Yuuki společně s postavou jménem Inga řeší různé záhady. Animuje studio Bones a režíruje Seiji Mizushima. Vysílání začne 14. 10.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube
Guilty Crown
Originální anime bez předlohy, které ale na první pohled silně voní po Code Geass. Děj se odehrává v Japonsku budoucnosti, které je ovládáno nadnárodní společností GHQ. Hlavní hrdina, sedmnáctiletý chlapec jménem Shuu Ouma, nemá touhu dělat žádné problémy. To se ale změní, když se setká se členkou partyzánského opozičního hnutí, Inori Yuzurihou. Animuje Production I.G, režie Tetsurou Araki. Do éteru anime půjde 14. 10.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube
Sekaiichi Hatsukoi 2
A ještě jedno pokračování. Tato sezóna jich má, zdá se, celkem hodně. Pokud jste muž, tak dále už netřeba číst. Pokud jste slečna a líbila se vám předchozí řada, tak není co řešit. Pokud jste muž a viděl jste předchozí sérii… tak mi to raději neříkejte. Vysílat se začne někdy v říjnu, přesné datum zatím nebylo potvrzeno. Studio Deen a režisérka Chiaki Kon ale nejspíše zůstanou, žádné změny ohlášeny nebyly.
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
Upoutávka: YouTube (ukázka na první řadu)