Konata slaví narozeniny

Náš malý novinkový blog právě dnes oslavil jeden rok od svého vzniku. Ač se běžně podobným příspěvkům vyhýbáme, oslava narozenin je snad dobrou záminkou k nějaké té výjimce. Pokud máte zájem pouze o novinky a ne o sentimentální blábolení redakce, tak tuto zprávu klidně přeskočte a počkejte si na další. Pro ty ostatní se tady pokusím trochu ohlédnout za uplynulým rokem.

Jeden rok je dlouhá doba. Popravdě když začátkem srpna minulého roku SiMiK s mJezdcem Konatu založili a já se k celé akci nějak přifařil, hádal jsem, že nás to omrzí v řádu několika měsíců. Od prvních příspěvků z 5. 8. 2010 se ale na Konatě objevovaly novinky jen s několika výpadky až dodnes a nejen že jste nás vy, čtenáři, s nimi zatím nevypískali, ale návštěvnost nám dokonce stále roste. Před rokem jsme si mysleli, že tady anime novinkový server chybí jako sůl a že by o něj lidé měli zájem. To se stalo jedním z hlavních důvodů k založení Konaty a také motivací k psaní dalších a dalších novinek. Když se dnes podívám na to, jak jsou naše články čtené, mám radost, že jsme měli pravdu. Novinkový server tady opravdu chyběl. Někteří mohou namítat, že Konata tuto funkci neplní zcela na výbornou (a v ledasčem by se s nimi dalo souhlasit), ale jsme tady, děláme co umíme a budeme to pro naše čtenáře dělat i dál. Dokud nás to neomrzí, nebo se nenajde někdo, kdo to udělá lépe.

A teď několik čísel, kterými bych se rád pochlubil. Za uplynulý rok redaktoři Konaty společnými silami vyplodili rovných 500 příspěvků a vy jste nám k nim připsali již přes 1 600 komentářů. To jsou úctyhodná čísla. Z redakce byl nejaktivnější SiMiK (133 příspěvků), následuji já se 130 a top 3 uzavírá Miroku4chan (93). A teď pár čísel ze statistik návštěvnosti. Za dobu, co měříme, jsme měli celkem 120 655 návštěv a 326 141 zobrazení stránek. Náš rekord je 812 návštěv za den, průměr v poslední době potom mezi 300 až 400 návštěvami. To myslím v naší malé české kotlině svědčí o docela pěkném zájmu a to nám v redakci dělá velkou radost. Nejnavštěvovanější článek byl tento o první maid kavárně v ČR s celkovým počtem 3 815 návštěv. Druhá v pořadí byla recenze téže kavárny s 1 942. Jde vidět, že maidky vás zaujaly.

Nakonec bych rád poděkoval všem členům redakce za jejich trpělivost, čas a práci, které věnovali psaní novinek a vylepšování Konaty v uplynulém roce. Jmenovitě jsou to tato individua. Miroku, za jeho zápal do psaní, díky kterému máte na Konatě novinku i když celý zbytek redakce zklame a nic nesežene. YouSay, za to, jak výborně píše i o sériích, o kterých jinak zbytek redakce sotva někdy slyšel. Edison23, který nemá rád ve jméně velké E, ale tady má smůlu, protože je na začátku věty, za jeho trpělivost při opravování nekonečných zástupů chyb v našich textech. Napůl, který kromě toho, že dokáže SiMiKovi výborně zvyšovat krevní tlak, má také takový přehled o svých oblíbených titulech, že má o nich napsanou novinku pomalu dříve, než ji v Japonsku stihnou vydat. Matteas, který pro vás píše novinky na Konatu i přes to, že má už dost práce se svým vlastním serverem a nakonec Imnafoy, který pro změnu nepíše nic, ale společně s edisonem loví chyby a překlepy z novinek ostatních a stará se, aby se ty naše bláboly daly trochu číst. Adminům a zakladatelům není zač děkovat. My si za to můžeme sami.

Pokud jste se pročetli až sem, tak vám patří mé gratulace. Na závěr mám ještě jedno hlášení. Stále hledáme nové redaktory. Konkrétně momentálně nejvíce potřebujeme člověka, který se orientuje na české scéně a dokázal by psát o tom, co nového v ČR vyšlo, o českých conech a jiných akcích, o všem, co se děje v ČR nebo na Slovensku a mohlo by zajímat české/slovenské otaku. Dále hledáme do redakce holku, schopnou rozumně psát novinky ze světa anime a mangy pro otaku slečny. Yaoi zájmy nejsou na škodu, pokud dokáže udržet články přístupné všem věkovým skupinám.

A teď už vzhůru do dalšího roku! Doufám, že jich bude ještě hodně.