Comic Market 80

Naslibovali jsme reporty z Comiketu, tak přišel čas nějaké to čtení konečně dodat. Jednodenní rekonvalescence po včerejším návratu do Ósaky pro mě byla dost, ale ostatní redaktoři to mají domů o kus dál, tak se toho chopím jako první. Nějaké dojmy z této největší akce otaku světa jsme tady psaliv zimě se Simikem a předpokládám, že zajímavé postřehy přinesou i Miroku s Matteasem. Pro mě to ale byl už třetí Comiket a nemyslím si, že moje zoufalé lamentování nad klesající úrovní návštěvníků (zase) bude někoho zajímat, tak se postřehům raději vyhnu. Místo toho dodám nějaké faktické informace, které se asi ostatním dvěma redaktorům psát chtít nebude.

Letošní Comiket s pořadovým číslem 80 byl o něco menší, než ty předchozí. Současný rekord v návštěvnosti drží předchozí ročník s celkovým součtem 560 000 návštěvníků. Comiket 80 se dostal během tří dní „jen“ na 540 000. Samozřejmě se jedná jen o odhady a v přesných číslech možná bude rozdíl menší či větší. Relativně nízká návštěvnost se přisuzuje velkému zemětřesení, které na jaře postihlo severovýchod Japonska a organizátoři Comiketu uvedli, že ve skutečnosti čekali návštěvnost ještě nižší. Je to ale poprvé od Comiketu 70, co počet návštěvníků oproti předchozímu ročníku klesl. Výjimkou byl ovšem třetí den, který si udržel svou pověst pekla na zemi. Přišlo přes 200 000 návštěvníků a na místě byl tento nápor silně cítit. I plně využité všechny haly gigantického Tokyo Big Sight, největšího výstaviště v Japonsku, přestávaly stačit. Tímto tempem se nejspíše brzy dočkáme onoho obávaného 4-denního Comiketu.

Jak jsem již uvedl, Comiket se opět konal ve výstavišti Tokyo Big Sight. Ačkoliv tam má již dlouhou tradici, nebylo to tento rok opět zcela jisté. Kvůli kontroverzní městské výhlášce z pera pana starosty Ishihary se zvažovalo, jestli bude vůbec možné Comiket na tokijské půdě znovu otevřít. Pro příští, zimní Comiket už bylo také jako místo uvedeno Tokyo Big Sight, takže se organizátorům zřejmě povedlo problém nějak vyřešit. Jiný problém se jim ale začíná trochu vymykat z rukou. Jsou jím takzvané „tetsuya gumi“, skupinky, které se srocují před Tokyo Big Sightem již večer či v noci a tvoří noční frontu. Tato noční fronta je již delší dobu proti pravidlům, dokonce je nyní proti pravidlům i přijíždět jakýmkoliv způsobem ke Comiketu dříve, než v 5 ráno, ale čím dál více návštěvníkům bohužel začínají být tato pravidla zcela volná. Dva naši redaktoři dorazili na zkoušku na tředí den Comiketu prvním možným vlakem (který by sám o sobě asi zasloužil nějaký článek) a situace vypadala děsivě. Návštěvníky z prvního vlaku, kteří přijeli nejdříve, jak je podle pravidel možné, bylo nutné u východních hal začít řadit až na druhé, spodní parkoviště. Pro lepší představu to je zhruba někde v polovině toho davu lidí, který dorazí na Comiket ještě před jeho otevřením v 10 hodin. Několik desítek tísíc lidí tak již trávilo u Tokyo Big Sight noc.

Velký nárůst popularity zaznamenal cosplay. Dva velké placy cosplayerům už nestačily a podle toho, že organizátoři na místě dělali anketu a vyptávali se návštěvníků, tak se možná v budoucnu dočkáme více místa pro cosplay na Comiketu. Zároveň pravidla pro cosplay doznaly určitých změn, takže od tohoto roku už mohou cosplayeři používat různé rekvizity jako meče nebo hůlky, které byly dosud zakázané. Mezi doujiny zazářil circle Madoka-ya, na který se podle některých stála nejdelší fronta. Jejich Madoka doujin, který byl již před polednem beznadějně vyprodaný, se hned po Comiketu začal prodávat na japonských aukcích s ďábelskou cenou kolem sedmi tisíc yenů. Na obrázku vlevo vidíte ještě velmi výhodnou pozici ve frontě, do které se mohl dostat pouze člověk, který je na Comiketu na lístek. Hůře na tom byli „přespávači“, kteří si počkali přes noc. Kdo přijel prvním vlakem, měl prý ještě pořád nějakou tu malou šanci si doujin koupit. Samozřejmě, že toto také vyvolalo nespokojené reakce všech, kteří ještě ctí pravidla a nehodlají se účastnit nočních front.

Celkově se opět jednalo o prvotřídní akci s výbornou atmosférou, tak, jak má Comiket být. Několik posledních let už ale bohužel Tokyo Big Sight začíná praskat ve švech a Comiketu přestává stačit, takže jsem sám zvědavý, jak to bude s Comiketem dál.