Bisei Tokei aplikace nyní i pro Android

Na Android Marketu se před několika dny objevily appky Bisei Tokei a Bisei Tokei 2. Ve skutečnosti se nejedná tak úplně o novinku, jelikož již nějakou dobu jsou dostupné pro iOS zařízení. Nicméně právě díky úspěchu na applovském App Store se dočkaly svojí verze pro zařízení s Androidem, která jsou přeci jen cenově dostupnější a v současnosti už i rozšířenější než produkty se značkou nakousnutého jablka. Navíc Bisei Tokei jsem si včera pořídil, takže se s vámi mohu podělit o čerstvé dojmy.

O co se to vlastně jedná? Bisei Tokei je další z mnoha aplikací, které na vašem smartphonu pracují s aktuálním časem. Po jejím spuštění se zobrazí určitá fotka určité seyiuu a její sladký hlas vám okamžitě sdělí přesný čas. A tak to jde minutu po minutě, dokud máte aplikaci spuštěnou. Ovšem nejzajímavější na tom je fakt, že pro každou minutu čtyřiadvacetihodinového cyklu je připravena jiná fotografie jedné z dvanácti ženských seyiuu účastnících se na tomto projektu. Totéž platí i pro jednotlivá časová oznámení. Ve výsledku tak máte k dispozici 1 440 unikátních fotek (kteroukoliv z nich si můžete uložit na SD kartu) plus stejné množství časových hlášek, občas okořeněných nějakým tím výrokem příslušné dabérky. Ale ani samotná namluvení hodin a minut nejsou nudná. Někdy jsou úžasně energická, někdy tak nějak normální a někdy jsou schválně znuděná až depresivní. Všechny zmíněné fotky jsou pořízené venku na japonských ulicích nebo v parcích a to v různou denní dobu. Na každé fotografii jest pózující seyiuu, která drží ceduli s tím či oním časovým údajem (viz koláž na úvodním obrázku). Dokonce i vzhledy těchto časových tabulí se v drobnostech pokaždé liší. Zkrátka je znát, že si tvůrci opravdu vyhráli.

Samotný výběr jednotlivých seyiuu taktéž není špatný. Sice se nejedná o ty největší hvězdy, ale i tak si jejich hlasy jistě pamatujete z mnoha rolí v různých anime. Na namluvení mnou zakoupené aplikace se podílely tyto dabérky; Nonaka Ai, Kano Yui, Kanda Akemi, Hirohashi Ryou, Asano Masumi, Kaneda Tomoko, Satou Satomi, Kuwashima Houko, Aizawa Mai, Saitou Yuka, Shiraishi Ryouko a Itou Kanae. Kromě výše zmíněných časových oznámení je navíc k dispozici 24 namluvených monologů vhodných pro ranní budík na vašem zařízení, přičemž je dost znát inspirace některými postavami, které příslušné seyiuu v minulosti představovaly.

Nyní se ale dostávám k několika záporům této appky. Při jejím prvním spuštění se nevyhnete nutnosti stažení více jak 250 MB dat (v případě druhé verze dokonce 290 MB) na vaši SD kartu. Jako další negativum vnímám skutečnost, že aplikace neumí běžet na pozadí systému, takže s výjimkou výše zmíněného budíku ji využijete pouze při plném spuštění. A do třetice všeho zlého tady máme cenu. Ta činí celých 900 yenů (dle aktuálního kurzu na Android Marketu 188,01 Kč) u Bisei Tokei a 1 200 yenů (250,68 Kč) u Bisei Tokei 2, což je na Marketu cenově řadí do společnosti těch nejdražších her, renomovaných GPS navigací nebo profesionálních kancelářských balíků.

Obě app si můžete koupit a nainstalovat z Android Marketu na vašem zařízení či přímo z webového rozhraní pod odkazy uvedenými na začátku článku, kde rovněž naleznete další informace včetně množství screenů. Eventuální zájemce musím ovšem varovat, neboť dnešní update na verzi 1.02 s sebou přinesl velice nepříjemný bug, který aplikaci činí prakticky nepoužitelnou. Vývojářům jsem ohledně toho už poslal mail a doufám, že s tím v dohledné době něco udělají.