Kresby Haruhi a Angel Beats v dobročinné aukci

Různých aukcí a sbírek na pomoc obětem velkého zemětřesení a následné cunami na severovýchodě Japonska se už konalo hodně a to i v otaku světě. Například jsme tady měli speciální edici figurky Hatsune Miku nebo akci seiyuu, kteří vybírali příspěvky v Akihabaře a mimochodem byli tak úspěšní, že lidé stáli frontu kolem celého bloku jen aby jim mohli odevzdat peníze. Co se ale objevilo teď, to podlě mě už překračuje meze obvyklého otaku šílenství.

Ilustrátorka původních Haruhi novel, Noizi Ito, dala do aukce podepsanou originální kresbu trojice hlavních ženských postav z Haruhi. Samozřejmě s tím, že výtěžek aukce půjde na dobročinné účely. Do konce aukce v době psaní tohoto článku zbývají ještě čtyři dny, ale cena už stihla překročit hranici milionu yenů (cca 200 000 korun). Kreslíř Na-Ga, známý třeba z Angel Beats, nezůstal pozadu a také dal dražit jeden svůj výtvor – ilustraci Yurippe a Kanade. Do konce této aukce také zbývají čtyři dny, ale nejvyšší z šedesáti dosavadních příhozů už překročil částku 1 300 000 yenů (cca 260 000 korun).

Originální ilustrace s podpisem se občas na prodej objeví, ale obvykle ceny nepřesahují částku v řádech několika málo tisíc korun. Ten mnohonásobně větší zbytek už je jen opětovným důkazem o síle slov „dobročinné účely“.