Zemětřesení v Akihabaře

Asi jste si už všimli, že Japonsko v pátek 11.3. postihlo jedno z nejsilnějších zemětřesení za posledních pár set let. Hlavní drama se sice odehrávalo jinde, ale ve slabší síle dorazily otřesy i do Tokia a zatřásly samozřejmě i s Akihabarou. Zprávy o zemětřesení najdete teď nejspíše ve kterémkoliv světovém médiu, ale předpokládám, že stavem „naší“ Akiby se asi moc novinářů zabývat nebude, takže vám toto info dodá Konata.

Dobrá zpáva na začátek je, že k žádným velkým škodám nedošlo a zatím se neví ani o žádném raněném. Některým budovám v Akihabaře zemětřesení lehce poškodilo stěny a největší škoda, ke které asi došlo, byl utržený kus obložení. Většinou ale škody skončily jen na úrovni popadaných vitrín a rozházeného zboží. Obchody dočasně zavřely a pustily se do úklidu, některé ale už k večeru znovu otevřely. Z důvodu přerušené dodávky plynu dočasně zavřely také restaurace. Provoz vlaků i metra byl samozřejmě přerušen, tak lidé buď kempovali na nádraží a hráli hry nebo se vydali domů pěšky. V současné době probíhá úklid a situace se vrací k normálu. Již 4 hodiny po zemětřesení měl obchod Sofmap prvního zákazníka. (Mimochodem přišel si koupit eroge, za což sklidil na internetu potlesk.)

Přesné informace o tom, jak vypadá situace v jiných otaku částech Tokia, především Otome Road, zatím nemám, ale dá se očekávat, že škody budou podobně mírné. Určité problémy zaznamenalo dějiště Comiketu, výstaviště Tokyo Big Sight, které muselo dočasně zrušit pořádané akce z důvodů kontroly statiky. Shodou okolností se měla v Tokyo Big Sight zrovna konat největší Touhou akce v roce, festival s názvem Reitaisai, který tak byl také na poslední chvíli odvolán. Podle oznámení na oficiálních stránkách organizátoři nyní hledají možnost, jak akci uspořádat v pozdějším termínu, případně na jiném místě. K úplnému zrušení tohoto ročníku zřejmě nedojde.

Fotografie Akihabary těsně po zemětřesení (AkibaBlog)
Fotografie Akihabary v den zemětřesení večer (AkibaBlog)
Seznam otaku eventů, ovlivněných zemětřesením (ANN)
Seznam manga/anime autorů, u kterých je potvrzeno, že jsou v pořádku (ANN)