Výsledky pátého ročníku Seiyuu Awards

Vítězové pátého ročníku Seiyuu Awards5. března, v 18 hodin japonského standardního času, respektive v 10 hodin našeho středoevropského času, proběhlo v UDX Theater v Akihabaře vyhlášení každoročních Seiyuu Awards. Tyto ceny nemají nic společného s cenou pro nejlepší seiyuu vyhlašovanou při příležitosti Tokijského mezinárodního festivalu animace, již před několika dny vyhrála Toyosaki Aki. Avšak díky zisku dvou cen, Nejlepší ženská seiyuu v hlavní roli a Nejlepší moderátor, se hvězdou večera Seiyuu Awards stala právě Toyosaki Aki. Největším překvapením pro všechny ale bylo, že cenu pro Nejlepšího mužského seiyuu v hlavní roli nezískal nikdo. Údajně žádný seiyuu nesplňoval požadovaná kritéria pro nominaci, ovšem tato kritéria nejsou veřejnou informací, takže o důvodech můžeme pouze spekulovat.

Nejlepší mužský seiyuu v hlavní roli

Cena neudělena.

Nejlepší ženská seiyuu v hlavní roli

Toyosaki Aki za roli Hirasawy Yui v anime K-ON!!.

Nejlepší mužský seiyuu ve vedlejších rolích

Okamoto Nobuhiko za role Acceleratora v Toaru Majutsu no Index, Niizumi Eijiho v anime Bakuman a Usui Takumiho v anime Kaichou wa Maid-sama.

Nakai Kazuya za roli Roronoy Zora v anime One Piece.

Nejlepší ženská seiyuu ve vedlejších rolích

Arai Satomi za role Shirai Kuroko v Toaru Kagaku no Railgun a vypravěčky v anime Ookami-san to Shichinin no Nakama-tachi.

Itou Kanae za role Elsee v Kami Nomi zo Shiru Sekai, Nagatsuki Sanae v anime Shinryaku! Ika Musume a další.

Nejlepší nový seiyuu

Uchiyama Kouki za role Yuuki Natsuna v anime Shiki a Banaghera Linkse v anime Kidou Senshi Gundam Unicorn.

Nejlepší nová seiyuu

Kanemoto Hisako za role Ika Musume v anime Shinryaku! Ika Musume a Kanaty v anime Sora no Woto.

Satou Satomi za role Tamury Manami v Ore no Imouto ga Konna ni Kawaii Wake ga Nai, Wendy Marvell v anime Fairy Tail a Tainaky Ritsu v anime K-ON!!. Definice „nová/ý seiyuu je nejasná.

Nejlepší hudební počin

Chihara Minori za skladbu z filmu Suzumiya Haruhi no Shoushitsu, Yasashii Boukyaku.

Nejlepší moderátor

Toyosaki Aki za svůj webradio pořad Toyosaki Aki no Okaeri Radio a účinkování ve webradiu Planet Sphere a Radi-on.

Speciální cena za zásluhy

Nozawa Nachi. Tato cena je udělována za dlouholetý přínos zesnulým seiyuu. Nozawa Nachi daboval Alaina Delona, Al Pacina, C-3P0 a v anime vynikl například rolí Cobry v anime Space Adventure Cobra.

Cena za zásluhy

Sasaki Isao, Suzuki Hiroko, Yajima Masaaki

Cena Synergy

Takayama Minami v anime Meitantei Conan

Cena Tomiyama Keie

Koyama Rikiya. Tato cena je udělujována mužským seiyuu za šíření práce seiyuu ve všech různých typech médií. Koyama Rikiya je známý dabováním postavy Jacka Bauera v seriálu 24 hodin či anime rolemi jako třeba Emiya Kiritsugu z Fate/stay night či Hakuoro z Utawarerumono.

Cena zahraničních diváků

Sawashiro Miyuki. Tato cena se uděluje na základě hlasování zahraničních diváků na anglické verzi oficiálních stránek Seiyuu Awards, její legitimita je ovšem terčem pochybnosti. Nicméně to Sawashiro Miyuki přejme, neboť její mnohé role jsou velkým přínosem do anime průmyslu.

Cena dětí a rodin

Takeuchi Junko. Tato cena je udělována podle hlasování dětí. Takeuchi Junko je známa například rolí Endou Mamoru v anime Inazuma Eleven či Uzumaki Naruta z anime Naruto.

Cena Takahashi Kazue

Tanaka Mayumi. Tato cena je udělována ženským seiyuu za šíření práce seiyuu ve všech různých typech médií. Tanaka Mayumi je známa hlavně svojí rolí Luffyho v anime One Piece.

Podle hlasů ozývajících se na 2chanu lidem nejvíce chybí mezi vítězi Hanazawa Kana (Tenshi, Susukihotaru, Kobato, Kuroneko, atd.) a Taketatsu Ayana (Nakano Azusa, Kousaka Kirino, Kiriya Nozomi, Isurugi Mio, atd.), která dnes místo na předávání cen šla nakupovat.