Kupte si Miku, přispějete na Japonsko

Po nedávném japonském zemětřesení se objevilo hned několik možností, jak Japonsku finančně pomoci. Mohli jste poslat DMS či částku dle vlastního uvážení na účet Adry, jejíž japonští pracovníci operovali v postižených oblastech. Nebo (což byla obzvláště v zahraničí ta nejpreferovanější volba) jste mohli poslat finanční obnos Červenému kříži, ať už tomu českému nebo přímo na účet toho japonského. Zahraniční platbou z vaší banky, přes Paypal, Přes Google Checkout… Nejrůznějších odkazů na netu k tomu ostatně byly mraky.

A začali se objevovat štědří dárci i přímo z otaku branže. Kupříkladu ZUN, autor a tvůrce původního Touhou Project, se rozhodl věnovat veškerý výdělek ze své nejnovější práce Toho Shinreibyo – Ten Desires postiženým oblastem. Peter Payne, majitel e-shopu J-List, po zemětřesení oznámil, že 5% z každé přijaté objednávky půjde z J-Listu přímo na účet Červeného kříže v Japonsku.

Se zatím snad nejnovějším (a dle mého i nejzajímavějším) oznámením přišla známá japonská společnost Good Smile Company, která se zabývá výrobou figurek. Ta totiž nemeškala a stvořila tohoto nendoroida Hatsune Miku. Na tom by nebylo nic moc divného, pokud by se nejednalo o ojedinělou verzi, jejíž výdělek částečně půjde na podporu zdevastovaných částí Japonska. 1 000 yenů z každé prodané figurky totiž připadne opět na účet japonského Červeného kříže. Figurka přitom bude stát pouhých 3 000 yenů (642,- Kč), což je i na nendoroida dosti málo. K figurce navíc patří příslušenství v podobě oranžové vlaječky s povzbuzujícími nápisy, dále dvojice oranžových střapců pro roztleskávačky a několik vyměnitelných výrazů obličeje.

Zatím to vypadá, že figurka bude k dostání výhradně přes oficiální web Good Smile Company. Předobjednávky v Japonsku začnou 7. dubna ve 23:59 a pro zbytek světa o dvanáct hodin a jednu minutu později, přičemž budou omezeny v poměru maximálně pěti figurek na osobu. S expedováním se počítá na pozdní červenec a pro území Japonska bude zdarma.

Nevím jak vy, ale já si jednu tuhle Miku rozhodně pořídím.