Co nás čeká v televizi na jaře

Máme tady další sezónu a hned vám řeknu, že je nacpaná novými anime až po strop. Takhle plnou sezónu jsem ještě neviděl. Jen tento seznam obsahuje 35 nových TV sérií a to jsem jich dokonce několik záměrně vynechal (některé série, zaměřené už na příliš mladé publikum a podobně). K tomu nás samozřejmě čeká i několik OAV, OAD a podobných speciálů (konkrétně 27 kousků pokud se nepletu) a samozřejmě i některé anime, pokračující ze zimní sezóny (například Gosick).

Pokud najdete v seznamu nějakou chybu, překlep, případně budete chtít něco doplnit (anime, které mi uniklo a podobně), tak pište do komentářů. Nepište prosím jen o dětských anime, které vynechávám záměrně, protože nikoho, kdo už umí číst, nejspíše nezajímají. Pořadí, ve kterém jsou série uvedeny, je čistě náhodné. Přidával jsem je tak, jak se ke mně dostávaly.

EDIT: Zemětřesení zatřáslo i daty začátku vysílání některých anime. Přesnější informace najdete v článku Jarní anime po zemětřesení.

Nichijou
Anime se nám snaží názvem namluvit, že tady půjde o všední zážitky školou poviných hrdinek, ale kdo četl původní mangu (už 6 svazků), ten ví, že tahle bláznivá komedie má v sobě všechno, jen ne všední příhody. K tomu animace od Kyoto Animation a režie v rukou Tatsuya Ishihary (Suzumiya Haruhi no Yuuutsu). Zřejmě se je na co těšit. Vysílat se začne od 3.4.
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
Upoutávka: YouTube
Hen zemi
Opět anime podle mangy, ale tahle má u původního díla navíc ještě tagy „adult“, „ecchi“ a „mature“. Což vypadá slibně. Komedii z prostředí podivného vysokoškolského semináře animuje studio Xebec a těšit se na ni můžeme 3.4. Režíruje Takao Kato (To Love-Ru).
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
Upoutávka: YouTube (ukázka je na bonusové DVD u 5. dílu mangy, ne přímo na TV anime verzi)
Toriko
Shounenovka o jídle? No proč ne. Manga předloha, která má už 13 kapitol, byla dokonce v roce 2009 nominována na cenu Manga Taisho Award. Anime z dílny studia Toei se začne vysílat v dubnu.
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
Pretty rhythm: aurora dream
Mám takový pocit, že shoujo anime jsme nějakou dobu neviděli. A tohle se dokonce tváří jako normální, pohodové shoujo, narozdíl od jisté nejmenované mahou shoujo série z letošní zimy. Tři hlavní hrdinky jsou idoly, tančící na ledě, které se, jak jinak, chtějí stát nejlepší a nejpopulárnější. Sérii, která má předlohu v pofiderní kawii hře pro holky a nejspíše se bude snažit svézt na vlně Idolmasteru, animuje studio Tatsunoko Production a vysílat se začne 2.4.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Hana-saku iroha
Jedno z anime, na které se v jarní sezóně docela těším. Originální seinen série z dílny P.A. Works (manga sice vychází, ale od prosince minulého roku, takže anime ji nejspíše brzy předběhne) o dívce, která uteče z Tokia do zapadlé vesnice a začne nový život jako pomocnice v lázeňském hotelu. Přestože je místo nasyceno romantickým duchem období Taisho, život ani tady zdaleka není tak růžový, jak si představovala. Režíruje Masahiro Andou. Na obrazovkách se anime objeví 3.4.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube, seznam všech upoutávek
Sengoku otome: momoiro paradox
Hideyoshi je normální středoškolačka. Ale to jen do té doby, než se jednoho dne ocitne v alternativní verzi japonské minulosti, konkrétně v období válčících knížectví. A jakoby toho nebylo málo, tak v téhle verzi minulosti nejsou žádní muži. Začátek mi připoměl Twelve Kingdoms, ale ud druhé půlky anotace to už smrdí nějakou hrou. A taky že ano, předlohou byla pachinko hra. Vysílat se začne 5.4. Studio TMS Entertainment.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
30-sai no hoken taiiku
Sexuální výchova pro třicátníky se začne vysílat 7.4. Předlohou pro anime byla stejnojmená kniha, která se snažila radit třicátníkům kteří ještě neměli žádný romantický vztah. Hrdina tohoto anime je přesně takový – 30-ti letý panic. Pro velkou část otaku skutečně realistická situace. Ale narozdíl od nich má náš hrdina ještě šanci. Má vedle sebe totiž Amora, který se ho pokusí změnit. Režíruje Mankyuu (Tono to Issho).
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube
Ore-tachi ni tsubasa wa nai
Anime podle visual novely od NOVELu v produkci studia Nomad (spolupracovali třeba na Bleach, Fullmetal alchemist nebo Nodame cantabile). Původní hra sleduje osudy mladých lidí z Yanagihary, velkého města, kde se kříží osudy nespočtu lidí. Režíruje Shinji Ushiro (Omamori himari, Shukufuku no Campanella) a vysílat se začne 4.4.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube
Hoshizora e kakaru hashi
A další anime podle eroge. Tentokrát je původní dílko od studia Feng. Když slyším spojení VN a hlavní hrdina, který přijíždí za příbuznými na venkov, naskakuje mi husí kůže z předávkování typickým klišé. Snad nezkušený režisér Takenori Mihara alespoň trochu překvapí. Animaci dodá studio Doga Kobo (Koihime musou, spolupráce na Higashi no eden). Na televizních obrazovkách se anime objeví 4.4.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube
Sket dance
Další anime podle mangy ze Shounen Jumpu? Dřív, než rovnou přeskočíte na další odstavec, tak ale vězte, že tahle manga vyhrála v cenách Shogakukan Manga Awards 2009 první místo v kategorii nejlepší shounen mangy. To by nám mohlo dát trochu naděje. Klub Sket Team, o kterém manga vypráví, má oficiálně za cíl pomáhat lidem, ale na běžné střední škole se k nim zrovna moc velkých případů nehrne. Animuje studio Tatsunoko Productions (Evangelion) a režie se ujal Keiichirou Kawaguchi (OreImo, Hayate no gotoku). Vysílat se začne 7.4.
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
Upoutávka: YouTube
Hyouge mono
Opět anime podle vysoce hodnocené mangy, ale tady už jde o úplně jinou kategorii. Tenhle kousek vyhrál v roce 2010 v cenách Osamu Tezuky, jednom z nejprestižnějších ocenění pro mangu. Také v roce 2009 získal cenu na Japan Media Arts Festival Awards. Příběh je zasazen do Japonska v období válčících knížectví a vypráví o jednom z vazalů Ody Nobunagy, který má slabost pro čajový obřad. Anime z dílny NHK režíruje Kouichi Mashimo (.Hack série, Noir). Vysílat se začne 7.4.
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
Hidan no Aria
Anime podle novely, mé srdce plesá. Tato detektivní akční novela, která vychází od roku 2008 a stačila nasbírat již osm knížek, se dočká svého anime zpracování díky známému animačnímu studiu J.C.Staff (Nodame Cantabile, Toradora!, Toaru Majutsu no Index). Příběh novely se odehrává na speciální škole pro detektivy v Tokiu, kde se učí, jak správně používat zbraně. Hlavní hrdina Kinji Tooyama, který chodí do druháku, má speciální schopnosti. Ty ale drží v tajnosti, aby mohl vést poklidný studentský život. Vysílání se dočkáme 8.4.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube
Denpa onna to seishun otoko
A ještě jednou knižní předloha. Ale tentokrát to animuje Shaft, dámy a pánové. Režie se samozřejmě ujme sám Akiyuki Shinbou (netřeba představovat). Hlavní hrdina, středoškolák Makoto Niwa, se přestěhuje ke svým příbuzným, protože jeho rodiče stále cestují za prací. Tam se setká se svojí lehce praštěnou sestřenicí, která o sobě tvrdí, že je mimozemšťan. Jak se tohle vyvine, to se dozvíme 8.4., ale myslím, že už jen jméno studia Shaft je tady dostatečnou zárukou kvality.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube (video, představené na zimním Comiketu)
Dororon Enma-kun Meeramera
Předělávka anime ze sedmdesátých let z pera Gou Nagaie, autora Mazinger sérií. Člověk by čekal, že tohle nikoho nad 10 let zajímat nebude, ale huh, proč se to jenom má vysílat v jednu v noci? Možná že synáček Emmy, zahánějící potvory z lidského světa zpátky do pekla, nakonec překvapí. Animuje studio Brains Base (Baccano!) a režie byla svěřena Yoshitomo Yontanimu. Vysílá se od 8.4.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: Oficiální stránky, YouTube verze
Maria holic alive
Pokračování výborné komedie od Shaftu z roku 2008. Kdo má rád bláznivé komediální kousky, nejspíše už první sérii viděl a není třeba tady nic představovat. Režíruje opět Akiyuki Shinbou, jen tentokrát pro změnu ve spolupráci s Tomokazu Tokoro. Seiyuu nám také zůstanou beze změny, takže zbývá už jen těšit se na 8.4., kdy vyjde první díl.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube (upoutávka je představením první série)
Yondemasu yo, Azazel-san.
Komediální příběh o detektivovy, který vyvolává rádoby užitečné démony? V loterii bych si na to nevsadil, ale vypadá to, že manga předloha je poměrně dobře hodnocená a i na anime pracují docela známá jména. Animaci udělá studio I.G. (GiTS, Scy Crawlers, Higashi no eden) a režírovat bude Tsutomu Mizushima (Genshiken). Vysílat se začne 3.4.
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
Sekai-ichi hatsukoi
A nejspíše něco pro dámské publikum. U anime podle manga předlohy bych obvykle alespoň zkusil nakouknout do původní mangy, abych měl představu, o co půjde, ale v tomhle případě si to odpustím. Animace se ujme Studio Deen (Dragon Crisis, Hetalia, Higurashi no naku koro ni) a režie Chiaki Kon (Junjou romantica, Nodame cantabile Paris hen). První díl se bude vysílat 9.4.
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
Ao no exorcist
Očekávaná shounenovka podle manga předlohy z pera Kazue Katou. Manga sleduje osudy chlapce Rina Okumury, který je vychován známým vymítačem ďáblů, otcem Fujimotem. Jednoho dne však zjistí, že on sám je výtvorem samotného Satana, který ho chce časem použít, aby ho posedl. Tohle se ovšem Renovi moc nelíbí, a tak se rozhodne, že se zapíše na školu Akademie pravého kříže, kde se vyučují vymítači. Animuje studio A-1 Pictures, režie Tensai Okamura (Wolf’s rain). První díl bude venku 10.4.
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
Upoutávka: YouTube
Astarotte no omocha!
Série podle mangy Lotte no omocha! Příběh mangy se soustředí na Touharu Naoyu, který si žije relativně normální život se svou dcerou Asuhou. Jednoho dne, když se Naoya snaží najít si práci, však narazí na podezřele vypadající vědmu. Ta mu slíbí, že mu najde práci ušitou na míru. Naneštěstí pro něj to je však místo v harému mladé desetileté succubus princezny, která má strach z mužů. Animuje studio Diomedea (Ika musume) a režíruje Fumitoshi Oizaki. Anime se začne vysílat 10.4.
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
Upoutávka: YouTube
Kami nomi zo shiru sekai II
Trochu kontroverzní anime, které na jedné straně chvíli láme rekordy v nejnižší sledovanosti a na druhé straně už mělo ohlášenou druhou sérii sotva se začala vysílat ta první. Hlavním hrdinou je Katsuragi Keima, vášnivý hráč date-sim her. Ten jednoho dne obdrží podivný e-mail, který ho vyzývá k balení holek. Jelikož chce dostát své přezdívce „Balícího boha“, tak přijímá. Záhy ovšem zjistí, že odsouhlasil smlouvu s ďáblem a nedodrží-li podmínky, bude o hlavu kratší. Animuje Manglobe a režie zůstává opět v rukou Shigehito Takayanagiho. Od 12.4.
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
Seikon no qwaser II
Pokračování série ze zimy 2010. Animace i režie by měla zůstat beze změny, tedy Hoods Entertainment a Hiraku Kaneko. Uvidíme, jestli i cenzura zůstane ve stejném (už dost slavném) měřítku. První díl nové série se bude vysílat 12.4.
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
Upoutávka: YouTube (ukázka na první sérii)
Dog days
Originální anime bez předlohy. Princezna republiky Biscotti, Millhiore, se rozhodne přivolat statečného bojovníka z jiné dimenze aby jí pomohl ochránit její zem před nepřátelskými sousedy. Animuje studio Seven Arcs (Nanoha, Sekirei), režíruje Keizou Kusakawa (Inukami, Nanoha). Datum začátku vysílání zatím nebylo upřesněno, ale bude to někdy v dubnu.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Sofuteni
Daily life anime podle mangy, která vykresluje zážitky členů školního soft tenis klubu. Animace od studia Xebec snad zaručuje nějakou tu kvalitu a tag „ecchi“ u mangy taky vypadá nadějně. Režie se ujme Ryouki Kamitsubo, který v této sezóně zároveň režíruje ještě i anime Hen zemi. Datum začátku vysílání zatím nebylo upřesněno, ale bude to někdy v dubnu.
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
Upoutávka: YouTube (ukázka, ulovená na zimním Comiketu)
A Channel
Bláznivá školní komedie podle mangy Kurody BB. Máme tady čtyři školačky, jednu excentričtější než druhou, školní prosředí, 4-koma gag manga předlohu a vtípky, které nejsou určeny zrovna pro nejmladší. Vidím na obzoru vyzyvatele pro Lucky Star. Tomuhle anime držím palce, protože předlohu má dobrou a jestli se povede zpracování, tak to bude stát za to. Animuje studio Gokumi (Koe de oshigoto) a režíruje Manabu Ono (Saki). Prvního dílu se dočkáme někdy v dubnu.
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
Upoutávka: YouTube, video na oficiálních stránkách
STEINS;GATE
Anime z domova všech otaku, Akihabary. Tam se skupině přátel podařilo upravit obyčejnou mikrovlnku tak, aby posílala zprávy do minulosti. To ale neujde pozornosti organizace SERN, která má také zájem na vývoji způsobu cestování časem. Předlohou anime je visual novela a mělo by sdílet svět s jiným anime, Chaos;Head, které je také založeno na visual novele, samozřejmě od stejných tvůrců. Animuje studio White Fox (Katanagatari) a režírují Takuya Satou a Hiroshi Hamasaki. Začátek vysílání někdy v dubnu.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube, preview pro hru
Ano hi mita hana no namae o bokutachi wa mada shiranai.
Vítěz v kategorii nejdelší název sezóny. Anime o skupině přátel z dětství, kteří se na střední pokusí dát zase dohromady. Hlavním tahákem asi bude pestrobarevná paleta různých postav. Pod taktovkou Tatsuyuki Nagaie (Toradora!, To aru kagaku no railgun) animuje studio A-1 Pictures. Dočkáme se někdy v dubnu.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube
Tiger & Bunny
Město plné podivných existencí a mezi nimi hrdinové se zvláštními schopnostmi, kteří bojují o titul krále hrdinů? Tohle mi na anime moc nesedí. Každopádně v jarní sezóně se to vysílat bude, takže to do tohoto přehledu patří. Animuje studio Sunrise a režíruje Keiichi Satou (City Hunter: Goodbye My Sweetheart). Vysílat se začne někdy v dubnu.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube
Gyakkyou burai kaiji: hakairoku hen
Pokračování anime adaptace mangy z podsvětí autora Nobuyuki Fukumota. První série Gyakkyou burai kaiji: ultimate survivor se začala vysílat na podzim 2007 a získala poměrně dobré hodnocení. Nové pokračování bude opět animovat studio Madhouse a režie byla také svěřena do rukou stejného režiséra, Yuuzou Satoua. Vysílat se začne 6.4.
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
Tono to issho: gantai no yabou
Pokračování historické komedie, která paroduje slavné postavy a události z japonské minulosti. Předlohou je 4-koma manga autora Kai Ooby. Anime režíruje stejně jako předlohu z léta 2010 Mankyuu (v této sezóně dělá ještě na 30-sai no hoken taiiku) a animuje opět studio Gyazaring.
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
Upoutávka: YouTube
Deadman wonderland
Anime podle mangy autorky Jinsei Kataoky. Ve světě, ve kterém silné zemětřesení zničilo velkou část Tokia, žije obyčejný středoškolák Igarashi Ganta. Jenomže jeho svět se drasticky změní po tom, co neznámý muž vyvraždí celou jeho třídu a pouze Gantu nechá na živu, se suvenýrem v podobě rudého krystalu v hrudi. Ganta je jako jediný podezřelý překvapivě rychle odsouzen a putuje do věznice Deadman wonderland – žaláře, vybudovaného ve stylu zábavního parku. Animuje studio Manglobe a režíruje Kouichi Hatsumi. První díl se bude vysílat 16.4.
Linky: AniDB, Oficiální stránky, Manga předloha
C
Krátké názvy jsou fajn, ale tohle je možná až trochu moc. C je další anime, u kterého jde jen těžko říct, co nás bude čekat. Jedná se totiž opět o originální scénář bez předlohy. Děj by měl být zasazen do Japonska, které jen o vlásek uniklo těžké ekonomické krizi. Vše ale zdaleka ještě není růžové a mnoho lidí je stále bez práce. Hlavní hrdina Kimimaro se v takovém světě snaží jen vyhnout všem problémům a žít normální život. Animuje studio Tatsunoko Production, které v této sezóně dělá zároveň ještě na Prety Rhythm a Sket Dance. Režie se ujal Kenji Nakamura (Kuuchuu Buranko). Výsílat se začne v dubnu.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: Oficiální stránky (odkaz „demo movie“ vlevo dole)
Moshidora
Anime podle knihy Natsumi Iwasakiho o dívce, která se stane manažerkou školního baseballového kroužku. Jelikož ale nemá ani páru, co by jako manažer měla dělat, koupí si Druckerovu knihu o managementu a rozhodne se řídit podle ní. Animuje studio I.G, režie je v rukou Takayuki Hamany. Vysílat se začne brzo, už 14.3.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube
X-MEN
Už by mohli dát pokoj s těma anime adaptacema Marvelu. Ale pokud pro to máte slabost, tak prosím. Od 1.4. tady máte dvanáctidílné X-MENy od Madhousu. Režíruje Fuminori Kizaki (Afro samurai, Basilisk).
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: Oficiální stránky (vlevo dole)
Yuu gi ou! Zexal
Nová Yuu gi ou sére, která ve vysílání nahradí končící 5D’s. Režie se ujme Satoshi Kuwahara (Black Jack 21, Astro Boy: Shinsen-gumi), hlavním scénáristou bude Shin Yoshida (Yu-Gi-Oh! 5D’s, Karas, Speed Grapher) a Hirotoshi Takaya (Kekkaishi, Eyeshield 21, Ougon Yuusha Goldran) se postará o návrhy postav. Animuje studio Gallop. Vysílat se začne 11.4.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube
Fireball Charming
Fanoušci komediální mini-série Fireball jásejme, dočkali jsme se pokračování. Od dubna se bude vysílat Fireball Charming. Anime by se opět mělo držet formátu krátkých, cca dvou-minutových dílů, dělaných čistě v CG. Celkem by dílů mělo být 13 a těšit se můžeme i na slečnu Drossel ve full HD kvalitě.
Linky: AniDB, Oficiální stránky
Upoutávka: YouTube