Satoshi Kon zemřel

S lítostí vám přináším smutnou novinu, že nás v nejlepších letech (46) navěky opustil jeden z největších géniů současné japonské animace, režisér a scénárista Satoshi Kon. Kon byl známý především svojí čtveřicí filmů – Perfect Blue (1998), Millennium Actress (2001), Tokyo Godfathers (2003) a nejnovější Paprika (2006), ale stojí například i za sérií Paranoia Agent, druhým Patlabor filmem nebo Magnetic Rose. V současné době pracoval na novém filmu ve spolupráci se studiem Madhouse, prozatím pojmenovaném Yume Miru Kikai. Osud tohoto snímku je nyní nejasný.

Následující text vyjadřuje můj osobní názor jako milovníka Konovy tvorby a nemusí se tak shodovat s názorem zbytku redakce.
Doc. Odine

Už od první chvíle, kdy jsem se s panem Satoshi Konem setkal na festivalu v New Yorku v roce 2003 jsem věděl, že tento režisér je zcela jiná třída, než na co jsme u anime zvyklí. Zatlačil mě do sedačky kina svou epickou Millennium Actress a doslova mě donutil si ten film hned při nejbližší možné příležitosti také koupit. Satoshi Kon byl génius, ověnčený mnoha oceněními z filmových soutěží a festivalů a uznávaný kritiky i fanoušky po celém světě. Jeho předčasný odchod mě o to víc mrzí, že se za svého života bohužel nedočkal oprávněného uznání také ve své vlasti. Podobně jako v roce 2002, kdy mu šanci na oskarové ocenění sebral Miyazaki se svou Cestou do Fantazie, byl Kon celou kariéru v Japonsku stále ve stínu mediálního gigantu Ghibli a do povědomí běžných japonců se příliš nedostal. Myslím si, že je to velká škoda a že jeho ztrátou přichází současná japonská animovaná filmová tvorba o mnohem více, než se může na první pohled zdát.

EDIT: Podle novějších informací pan režisér skonal na rakovinu slinivky. Pohřeb se bude konat jen v rodiném kruhu.