GoBoiano aneb nová sociální síť pro otaku

At se nám to už líbí nebo ne, tak o nejrůznější sociální sítě denně zakopáváme nejen na netu a dalo by se říci, že společně s pár dalšími trendy de facto formují současnou společnost. Většina z vás určitě používá Facebook, menšina z nás má Twitter, někdo třeba spokojeně používá obě zmíněné sítě, jiný pro změnu dává přednost v ČR relativně neokoukanému a návykovému Foursquare. Bylo by zbytečné dále vyjmenovávat byť jen ty nejznámejší. Navíc v dnešní době vám stačí server a díky mnoha open source projektům si můžete vytvořit sociální síť vlastní.

Samozřejmě existuje i několik webů, které se označují jako soc. sítě pro otaku, ovšem žádný z nich na mne neudělal valný dojem. Nejznámnějším je pravděpodobně MAL aka MyAnimeList.net, který jsem určitou dobu používal a tak jej mohu celkem erudovaně označit za kvalitní anime a manga databázi se zbytnými sociálními funkcemi a doplňky. Osobně dávám přednost nespočetné otaku komunitě na Twitteru, jenž je navíc okořeněna přítomností mnoha mangaků, scénaristů, režisérů, seiyuu, hudebníků a dalších osob i institucí z otaku průmyslu.

A právě na Twitteru jsem se náhodu dozvěděl o připravovaném a pomalu již finišujícím projektu sociální sítě GoBoiano. Tato soc. síť má sloužit výhradně pro otaku a naplnit co možná nejlépe veškeré jejich představy a požadavky, co se takové sítě týče. Jedním dechem ovšem musím dodat, že autoři tohoto projektu pouštějí ven bohužel jen ty nejzákladnější informace. Jejich první várka na veřejnost prosákla někdy v únoru, kdy byl založen oficiální účet na Facebooku, i když to vypadá, že na GoBoiano se pracuje už od června minulého roku. Následoval YouTube kanál, účet na Twitteru, mikroblog na Tumblr, WordPress blog s hlavní vizí autorů a jako poslední počin byla inovována uvítací stránka této sociální sítě a přidán odpočet do slavnostního spuštění. Podle jednoho z posledních tweetů GoBoiano týmu je webové rozhraní hotové z 35% a dále se na něm usilovně pracuje.

Pokud vám tento projekt stále připadá pouze jako nesplnitelný sen partičky otaku, která to nakonec stejně vzdá ještě před cílovou rovinkou, tak vězte, že by se tak stát nemělo. Autoři se chystají zúčastnit letošního Anime Expo v Los Angeles a GoBoiano bylo v USA zaregistrováno jako společnost s právní formou „Inc.“ (americký ekvivalent veřejné obchodní společnosti v ČR). Navíc si stačí vzpomenout, jak začínal Zuckerberg…